Sari la conținut

Ce este tehnologia Bluetooth și cum se folosește?

Ce este tehnologia Bluetooth si cum se foloseste

 

În acest articol vă vom vorbi despre ce este tehnologia Bluetooth, pentru ce se utilizează, cum o putem seta și exemple despre cum o putem folosi pe telefoanele mobile sau alte dispozitive.

Ce este Bluetooth?

Bluetooth este o tehnologie fără fir care permite dispozitivelor electrice să se conecteze și să comunice între ele. Tehnologia se găsește pe o mulțime de dispozitive, de la telefoane mobile, la boxe, laptopuri și multe altele.

Tehnologia Bluetooth nu se bazează pe rețeaua Wi-Fi, date mobile sau o rețea celulară; Astfel că, atât timp cât dispozitivele sunt compatibile Bluetooth ele pot fi conectate între ele dacă se află la o anumită distanță unul de celălalt.

Ce înseamnă numele versiunii Bluetooth( i.e. Bluetooth 3.0)

Tehnologia Bluetooth se află pe piață din anul 1999(versiunea 1.0), moment din care a trecut printr-o mulțime de schimbări. Cea mai mare diferență între versiuni este aceea că viteza de transfer de date între cele două dispozitive conectate s-a mărit, versiunea Bluetooth 5.0 (cea mai nouă versiune) aducând cea mai mare viteză și eficacitate ( până la 2.0Mb/s – dublu față de versiunea anterioară Bluetooth 4.2), dar mărind și distanța la care dispozitivele se pot afla unul de celălalt ( aproximativ 240m în versiunea Bluetooth 5.0 – față de 60m în versiunea Bluetooth 4.2)

Cum folosesc Bluetooth?

Pentru a folosi tehnologia Bluetooth, în primul rând trebuie să te asiguri că este disponibilă pe dispozitivul folosit. De exemplu, într-un dispozitiv Android trebuie să accesezi meniul Setări > Bluetooth și să îl activezi.

O metodă mai scurtă ar fi să tragi din partea de sus a ecranului dispozitivului bara de notificări și să dai click pe iconița Bluetooth.

Cum îmi imperechez telefonul mobil cu un dispozitiv Bluetooth?

În primul rând, este nevoie să activezi Bluetooth-ul urmând pașii de mai sus. Apoi, din meniul care apare după ce ai pornit Bluetooth-ul, trebuie să găseșți numele dispozitivului la care vrei să te conectezi și să dai click pe el. Și gata, asta e tot…după câteva momente dispozitivele sunt împerecheate.

Unele dispozitive Bluetooth au nevoie de un cod PIN de siguranță pentru a realiza împerecherea. PIN-ul trebuie să corespundă cu cel al dispozitivului la care vrei să te conectezi. (consultă manualul dispozitivului dacă nu cunoșți PIN-ul).

La ce poate fi folosită tehnologia Bluetooth?

Pentru a transfera fișiere

Dacă ești în apropiere de o persoană căreia dorești să îi transferi rapid niște fișiere, Bluetooth este cea mai bună și simplă metodă. Prin Bluetooth poți transfera rapid (în funcție de versiunea Bluetooth a dispozitivelor) fișiere mari, fără a fi nevoie de niciun fel de conexiune la internet sau rețea mobile, astfel poate fi folosit și în zonele fără semnal.

Pentru a reda muzică

O boxă portabilă sau o pereche de cășți fără fir; atât timp cât dispozitivul la care vrei să te conectezi dispune de tehnologia Bluetooth, poți să redai de pe telefonul tău muzică prin acel dispozitiv folosind Bluetooth.

Această metodă este una foarte convenabilă, în special când vrei să te plimbi prin casă și să asculți muzică fără să cari telefonul după tine, sau să fii deranjat de un fir.

Pentru o folosire fără mâini a dispozitivului în mașină

Tehnologia Bluetooth se găsește și în mașini, astfel că după ce ți-ai împerecheat telefonul mobil cu mașina poți asculta muzică sau să porți discuții telefonice direct din mașină, fără să fie nevoie să folosești telefonul.

Instrucțiunile pentru această setare depind de modelul și marca mașinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *