Sari la conținut

Aplicatii Android gratis: top cele mai utile care merita sa le instalati pe telefon

aplicatii android utile

Ati cumparat de curand un telefon sau tableta Android si doriti sa ii extindeti functionalitatile cu unele aplicatii utile si gratuite? Navigati des pe Google Play Store cautand noi aplicatii Android gratis si interesante, dar care sa nu ocupe inutil spatiu pe telefon? In acest articol gasiti lista celor mai folositoare aplicatii Android, care se pot descarca gratuit de pe Google Play Store.

Cele mai utile aplicatii pentru telefon Android

Premisa: acesta lista de aplicatii Android utile este realizata in functie de modul meu de a folosi smartphone-ul. De aceea, poate pentru multi dintre voi aceste aplicatii nu va sunt folositoare. Nu am inclus aplicatii de genul Facebook, Skype sau WhatsApp pentru ca banuiesc ca le cunoasteti si le aveti deja instalate si nici aplicatii preinstalate, precum YouTube sau Maps.

1. Aplicatii Android utile: Antivirus

Android nu este Windows, de aceea, daca sunteti terorizati ca telefonul vostru Android se va umple cu virusi, trebuie sa stiti ca acest lucru nu se poate intampla, decat in cazul in care sunteti voi cei care ii instalati pe telefon. Deci, daca instalati aplicatii doar de pe Play Store (care sunt super verificate), un antivirus pe un telefon cu Android este aproape inutil, sansa ca telefonul vostru sa fie infectat cu un virus este aproape zero.

Cand este folositor un antivirus Android? O aplicatie antivirus este utila in cazul in care instalati aplicatii de pe alte site-uri (cum ar fi Aproov, Aptoide, CoolAPK, etc.), aplicatii care nu sunt verificate si care pot contine malware, spyware, trojan sau in cazul in care doriti sa protejati datele importante de pe telefon, daca il pierdeti sau va este furat, multe aplicatii antivirus Android pun la dispozitie cateva functii de localizare prin GPS, blocarea si resetarea telefonului de la distanta.

Avira Antivirus Security: este o aplicatie antivirus pentru Android, care va protejeaza telefonul sau tableta de orice amenintare informatica. Pune la dispozitie si unele functii extra pentru securitatea telefonului, cum ar fi localizarea smartphone-ului in caz de furt sau pierdere, blocarea si stergerea datelor de la distanta si o utila functie de blocare a mesajelor si apelurilor nedorite.

Avast Free Mobile Security: un alt antivirus bun si gratuit pentru Android este Avast. Pe langa functia sa principala de a proteja telefonul de virusi, Avast, pune la dispozitie si unele functii utile pentru protectia telefonului in cazul in care il pierdeti sau va este furat, cum ar fi blocarea de la distanta, stergerea datelor importante sau localizarea telefonului.

Kaspersky Internet Security Lite: este o aplicatie Android utila, care ofera cele mai recente tehnologii de securitate pentru protectia dispozitivelor cu Android. Si Kaspersky ofera unele functii utile in cazul furtului, cum ar fi blocarea telefonului si localizarea acestuia prin GPS, resetarea de la distanta a telefonului si posibilitatea sa accesati de la distanta telefonul pierdut.

2. Aplicatii pentru telefon Android utile: Stocare date online

Cu ajutorul acestor aplicatii puteti sa salvati online diferite fisiere (poze, muzica, filme, documente, etc.) si sa le accesati oricand doriti, orinde va aflati, cu telefonul, tableta sau calculatorul personal. Aceste aplicatii sunt foarte recomandate acelor utilizatori care au putin spatiu disponibil pe smartphone sau tableta.

Google Drive: este un serviciu de cloud storage, care permite sa stocati online fisiere in orice format. Google Drive are integrat si vechiul serviciu Google Docs, deci este posibil sa vizualizati pe smartphone fisiere PDF, DOC, XLS, CSV, etc. Gratuit, serviciul pune la dispozitie 15 GB de spatiu, cine are nevoie de mai mult spatiu, sunt disponibile unele abonamente contra cost.

Box: este o foarte buna alternativa la Google Drive. Ofera gratuit un spatiu de 10 GB pe care puteti sa salvati video, poze, documente si alte fisiere care nu depasesc 240 MB. Este un serviciu foarte interesant pentru ca pune fisierele salvate apoi se pot gestiona si de pe calculator.

MediaFire Cloud Storage: este unul dintre cele mai bune aplicatii cu care puteti sa salvati fisierele voastre online. Initial pune la dispozitie 12 GB de spatiu, care poate fi marit gratuit pana la 50 GB.

3. Browser Android

Pe telefoanele cu Android este preinstalat browserul Chrome, un navigator foarte bun si rapid. Dar se pot instala si alte aplicatii pentru navigarea pe internet, la fel de bune si poate mai rapide, mai ales daca aveti nevoie de o anumita functie pe care Chrome nu o pune la dispozitie.

Firefox: este browserul pe care il aleg toate persoanele care sunt obisnuite sa foloseasca Firefox pe calculator, dar si acele persoane care au nevoie de unele functii care nu sunt prezente la browserul Chrome (preinstalat pe Android). Ca si la versiunea pentru desktop, la Firefox pentru Android se pot adauga unele extensii, in plus, cu ajutorul functiei „Firefox Sync” datele de navigare se pot sincroniza intre calculator si telefon.

Opera Mobile si Opera Mini: sunt versiunile pentru Android a faimosului browser Opera. Opera Mobile este o foarte buna alternativa browserului Chrome, iar Opera Mini este un browser special care comprima paginile web, in acest mod navigarea pe internet este mai rapida si se consuma si mai putina banda.

Dolphin Browser: este unul dintre cele mai populare browsere de pe Google Play Store. Pune la dispozitie multe functii utile, in plus, este foarte personalizabil si rapid.

4. Aplicatii Android pentru backup si sincronizare

Fotografii, video, documente, SMS, numere de telefon… datele salvate pe telefoanele voastre sunt foarte multe. Si daca pierdeti telefonul ce faceti? Cred ca cea mai mare paguba, pe langa cea economica, este faptul ca pierdeti date care au o mare valoare afectiva, cum ar fi pozele facute in vacanta. De aceea este mai bine sa preveniti pierderea acestor date cu o aplicatie de backup pentru Android.

Cum functioneaza aceste aplicatii? Practic salveaza tot ce aveti pe smartphone/tableta si le transfera pe memory card sau online pe spatiul vostru cloud. Apoi, cand doriti, datele salvate se pot restaura pe telefon sau se pot sincroniza cu un alt telefon.

Super Backup: este o aplicatie care poate sa copieze si sa restaureze datele din telefon (contacte, SMS, lista apelurilor, etc.), aplicatiile instalate si setarile. Pentru a face toate aceste operatii, aplicatia are nevoie de privilegii de root. Datele se pot salva pe memoria interna, memory card, PC sau Gmail. Exista si o versiune contra cost, singura diferenta fata de cea free este lipsa publicitatii.

Titanium Backup: este o aplicatie care permite sa creati un backup al dispozitivului Android si sa salvati totul pe memoria telefonului. Cand termina de creat backup-ul, acesta se poate transfera pe memory card sau o alta destinatie. Din pacate versiunea gratis nu permite sa trasferati backup-ul creat online pe spatiul cloud. Titanium Backup pune la dispozitie si unele functii extra, cum ar fi instrumentul de dezinstalare a aplicatiilor, incluse cele instalate de catre producator, care de multe ori nu se pot dezinstala in alt mod. Are nevoie de privilegii de root.

Helium – App Sync & Backup: este o foarte buna aplicatie pentru backup si sincronizare, una dintre putinele care ofera aceste functii si fara privilegii de root, dar in acest caz tebuie sa instalati pe calculator si versiunea desktop (pentru Windows, Mac OS X sau Linux). Exista si o versiune PRO, contra cost, care permite sa restaurati un backup de pe Google Drive/ Dropbox/ Box, versiunea gratis permite doar sa faceti backup-ul.

5. Aplicatii Office pentru Android

Din punct de vedere practic, cu un smartphone Android, nu se pot crea sau modifica documente asa cum ati face pe un calculator, din cauza evidentelor limite care deriva de la display-ul mic si a tastaturii touchscreen, care va impiedica sa vedeti bine si sa scrieti repede. Insa, in cazuri de urgenta, puteti oricum sa creati, vizualizati sau sa modificati documente Office pe un smartphone/tableta Android, folosind o aplicatie gratuita Office pentru Android.

Microsoft Office Mobile: este aplicatia oficiala a faimoasei suite de programe de birou MS Office, optimizata pentru dispozitive Android. Permite sa accesati, vizualizati si sa modificati documentele Word, Excel si PowePoint oriunde va aflati. Suporta si OneDrive, unde veti putea sa salvati online toate documentele voastre.

WPS Office (fost KingSoft Office): este una dintre cele mai bune aplicatii Office gratis pentru Android. Permite sa crearea, vizualizarea si modificarea documenelor Word, Excel si PowerPoint. WPS Office suporta majoritatea principalelor formate, printre care DOC, DOCX, TXT, XLS, XLSX, PPT, PPTX, PDF si multe altele. Se integreaza perfect cu Dropbox, Google Drive, Box si OneDrive, astfel veti avea la indemana, oricand si oriunde va aflati, documentele voastre.

AndrOpen Office: este versiunea pentru Android a cunoscutei suite de programe de birou open source OpenOffice. Cu AndrOpen Office puteti sa vizualizati, creati si sa modificati documente in format DOC, XLS, PPT, TXT, RTF si multe alte formate.

6. Aplicatii utile: Playere audio-video Android

In acest top de aplicatii Android utile si gratis nu puteam sa nu vorbim de playere audio-video. Android pune la dispozitie un player audio-video, destul de bun, care permite sa ascultati muzica si sa vedeti filme sau videoclipuri pe telefon. Daca doriti o aplicatie care sa includa unele optiuni in plus, puteti sa incercati un player pentru Android din lista de mai jos.

Wondershare Player: este o aplicatie gratuita, dezvoltata de catre compania Wondershare, disponibila pentru smartphone si tablete echipate cu sistemul de operare Android. Suporta foarte multe formate audio si video, prntre care FLV, AVI, MKV, WMV, MOV, RM, RMVB, ASF, M2TS, MP3, WMA, AAC, FLAC, M2TS, VOB, F4V si 3GP. Interfata grafica este bine realizata, foarte intuitiva si minimalista. Acest player Android este recomandat tuturor celor care nu sunt multmiti de prestatile playerului standard integrat in Android.

MX Player: este unul dintre cele mai bune playere pentru Android. Suporta majoritatea formatelor audio si video cunoscute, iar daca intalneste un format necunoscut, pune la dispozitie o utila optiune prin care puteti sa descarcati codec-ul necesar. Datorita accelerarii hardware si suportului multi-core, MX Player este capabil sa imbunatateasca performantele procesorului pentru a permite o redare fluida a fisierelor video. Este distribuit gratuit cu publicitate si contra cost fara publicitate.

VLC for Android: este o buna alternativa la playerul predefinit Android. Suporta aproape toate formatele audio si video si este caracterizat de aceeasi interfata minimalista a versiunii pentru calculator. In plus, suporta si fisierele de subtitrare si ofera in mod automat accelerare hardware (aceasta caracteristica se poate dezactiva). Atentie: deocamdata VLC for Android este in stadiul beta, deci s-ar putea sa intalniti unele probleme de stabilitate.

7. Aplicaţii Android de modificat poze

Pentru cine doreste sa modifice pozele, sa le infrumuseteze cu diferite elemente grafice sau sa aplice diferite efecte speciale, prezint 3 aplicatii gratuite de editat poze.

Snapseed: este una dintre cele mai bune aplicatii de modificat poze pentru Android. Pune la dispozitie multe functii de baza, cum ar fi rotire, decupare, corectarea culorilor, dar si multe efecte care pot imbunatatii aspectul fotografiilor.

PicsArt Studio: o alta aplicatie utila si buna de modificat poze gratis este PicsArt. Pune la dispozitie o mare cantitate de optiuni pentru personalizarea fotografiilor, cum ar fi efecte speciale, filtre, clip art sau sa adaugati un text cu diferite fonturi sau culori. Cu PicsArt se pot realiza si montaje foto sau colaje di poze.

Fotolr Photo Studio: este o aplicatie foarte buna si gratis pentru Android, care pune la dispozitie numeroase instrumente de modificat poze, cum ar fi decupare, rotire, redimensionare, corectarea culorilor si a luminozitatii, precum si numeroase filtre si efecte speciale cu care puteti sa infrumusetati fotografiile voastre.

9. Aplicatii de navigatie GPS pentru Android gratis

Un smartphone Android, in comparatie cu alte smartphone-uri, este echipat cu una dintre cele mai bune aplicatii de navigatie GPS gratuite, Google Maps (Harti). Problema acestui navigator Android gratuit este ca functioneaza doar cand telefonul este conectat la internet. Este adevarat ca se poate salva harta unei zone pentru navigarea offline, dar nu se pot salva harti de dimensiuni mari, nu se pot cauta adrese sau zone de interes si hartile sunt sterse in mod automat dupa 30 de zile.

Este evident ca daca aveti o conexiune la internet permanenta nu veti avea nici o problema, dar daca mergeti intr-o alta tara ce faceti? In continuare va prezint 3 dintre cele mai bune aplicatii Android de navigatie gratuite, care permit sa descarcati hartile care va intereseaza in memoria telefonului, astfel veti avea o aplicatie de navigare Android GPS care sa functioneze fara internet.

HERE WeGo: este unul dintre principalele servicii globale de harti, impreuna cu Google, TomTom si OpenStreetMap. Aplicatia, complet gratuita, pune la dispozitie toate caracteristicile de baza de care aveti nevoie, incluse conducerea „turn by turn”, cautarea de adrese si puncte de interes. Comparativ cu Google Maps si alte aplicatii de navigatie este (cred) singura care este capabila sa functioneze in toata lumea, descarcand hartile regiunilor care va intereseaza in mod gratuit. Deci, presupunand ca aveti suficient spatiu pe memoria telefonului, puteti sa folositi acest navigator GPS fara internet, ceea ce este foarte util daca va aflati intr-o tara straina sau intr-o zona fara acoperire. Puteti sa descarcati harta unei anumite regiuni, a unei tari sau de exemplu toata Europa, singura limita este spatiul disponibil pe smartphone.

Navfree: este o aplicatie asemanatoare cu Google Maps, cu navigator GPS si indicatii vocale. Navfree foloseste hartile de le OpenStreetMap, care sunt actualizate permanent de catre utilizatori. Si Navfree permite sa descarcati hartile pe telefon si navigatorul GPS functioneaza si fara internet, singura limita este ca fara conexiune la internet nu puteti sa cautati adrese. O aplicatie Android foarte utila si gratis, merita sa o incercati.

Maps.Me: este o aplicatie GPS pentru Android, care functioneaza si fara internet. Toate hartile tarilor se pot descarca gratis, dar cautarea de adrese si locuri de interes se poate face doar cu versiunea contra cost.

10. Alte cateva aplicatii Android utile si gratis

ES File Explorer: nu este doar un file manager care permite sa explorati folderele de pe smartphone-ul vostru Android, ci mai degraba o suita de instrumente utile care permite sa tineti sub control dispozitivul. Gratuit si fara publicitate, este cu adevarat un „must have”.

AirDroid: este o aplicaţie utila care permite sa gestionati un smartphone Android cu ajutorul unui calculator Windows sau Mac. Fara cabluri, functioneaza prin WiFi, puteti sa accesati tot ce aveti pe telefon, poze, video, mesaje, documente, etc. Mai precis, cu AirDroid si folosind calculatorul, puteti sa cititi si sa trimiteti SMS, sa copiati contactele din telefon pe PC, sa dezinstalati aplicatii, sa transferati poze, video, muzica sau orice altceva doriti pe sau din telefon.

Teamviewer: cu ajutorul acestei aplicaţii gratis puteti sa accesati de la distanta calculatorul vostru, ca si cum ati fi in fata desktop-ului. Gratis si fara limite, Teamviewer este cea una dintre cele mai bune aplicatii de control de la distanta pentru Android.

Evernote: este o aplicatie Android gratuita si utila care permite sa creati notite rapid si foarte usor. Folosirea este foarte simpla: trebuie sa apasati pe „New Note” si apoi sa alegeti formatul dorit, cum ar fi o notita simpla scrisa (inclusiv cu mana libera), o notita audio (inregistreaza vocea) sau o notita video (inregistreaza un videoclip cu ajutorul camerei). Evernote se poate descarca gratis, dar, dupa instalare, la prima folosire, trebuie sa va inregistrati (gratuit). Inregistrarea permite sa creati un account pe site-ul evernote.com, cu ajutorul caruia puteti sa sincronizati notitele cu diferite dispozitive pe care ati instalat software-ul. Evernote suporta diferite sisteme de operare, printre care Windows, Mac OS X, Chrome OS, Android, iOS si WebOS, astfel o notita creata cu un telefon Android poate fi consultata pe calculatorul de acasa. Exista si o verisune contra cost (5$/luna sau 45$/an), care ofera unele optiuni in plus.

SwiftKey: este o aplicatie care permite sa inlocuiti tastatura originala cu una mai evoluata, mai inteligenta si mai bogata in optiuni. Practic, SwiftKey, imbunatateste metoda de scris, „invatand” din mesajele scrise in trecut. Suporta limba romana, are un dictionar foarte bogat si bun, iar sugerarea cuvintelor (inclusiv cu diacritice) este precisa.

Firefox pentru Android: este unul dintre cele mai bune browsere pentru Android, pretuit de milioane de utilizatori din toata lumea. Firefox pentru Android este rapid si gestioneaza foarte bine pagini web complexe si grele, integrand cele mai recente tehnologii, cum ar fi standardul HTML 5. Ca si versiunea pentru desktop, Firefox pentru Android permite extinderea functionalitatilor cu ajutorul unor addon, disponibile in mod gratuit pe site-ul oficial.

Llama: acesta aplicatie va ajuta sa schimbati automat setarile smartphone-ului in functie de momentul zile sau locul unde va aflati. De exemplu, daca doriti, puteti seta ca in timpul noptii conexiunea la internet sa fie inchisa, luminozitatea la minim si sunetul dezactivat, doar vibratiile sa fie active, apoi dimineata fara sa atingeti nimic, telefonul sa revina la setarile initiale. Llama nu foloseste GPS-ul ca sa „inteleaga” locul unde se gaseste, ci antenele la care se conecteaza telefonul, astfel, puteti sa aveti setari diferite cand sunteti la munca, acasa, teatru/cinema sau oriunde doriti. Aplicatia nu este usor de folosit la inceput, dar dupa ce intelegeti cum functioneaza sunt sigur ca ii veti aprecia functiile utile puse la dispozitie.

Dumpster: va era dor de cosul de gunoi (Recycle Bin) din Windows? Solutia se numeste Dumpster si este o aplicatie gratis. Dupa instalare, Dumpster va crea un cos de gunoi, care va permite sa aveti un filtru in plus inainte sa stergeti definitiv poze, video, muzica sau alte fisiere. Pentru functionare, aplicatia nu are nevoie de privilegii de root si pe langa faptul ca veti crea cosul de gunoi pe smartphone-ul vostru Android, Dumpster mai pune la dispozitie si unele instrumente utile, cum ar fi recuperarea aplicatiilor dezinstalate, restaurarea unui backup creat cu Dumpster, previzualizarea fisierelor sterse inainte sa le recuperati si curatenia automata a telefonului, care permite sa setati un anumit interval de timp inainte ca fisierele sa fie sterse definitiv.

EaseUS Coolphone Battery: este o aplicatie utila in cazul in care telefonul Android se incalzeste in mod anormal. Aplicatia este proiectata sa raceasca smartphone-ul Android, sa corecteze o eventuala incalzire a bateriei si sa economisesca energie. EaseUS Coolphone Battery este gratis, fara publicitate si functioneaza fie cu privilegii de root sau fara, dar cu privilegii de root aplicatia functioneaza mai bine.

Battery Doctor: este o aplicatie gratis care va ajuta sa econimisiti energia bateriei, prelungind durata acesteia cu pana la 50%. Folosind acesta aplicatie puteti sa tineti sub control timpul de asteptare pana cand bateria este incarcata la maxim, va anunta daca „maltratati” bateria si va permite sa consultati rapoartele cu privire la consumul energetic a telefonului/tabletei Android sau ale aplicatiilor folosite. Nu se limiteaza doar sa arate unele procente, aplicatia arata si cat timp ati castiga daca inchideti o aplicatie sau un serviciu. Ca si alte aplicatii Android utile pentru baterie, Battery Doctor permite sa selectati unele profile predefinite in functie de autonomia de care aveti nevoie.

AC Display: este o aplicatie foarte utila care adauga functia „smart”, prezenta pe Moto X, pe toate dispozitivele Android. Practic, cu acesta aplicatie puteti sa cititi notificarile diferitelor aplicatii instalate pe telefon fara sa mai deblocati ecranul. Acesta functie este foarte utila si pentru cine foloseste WhatsApp, pentru ca mesajele pot fi citite fara sa trimiteti nici o confirmare de citire, daca bineinteles nu ati dezactivat optiunea confirmarii de citire in setarile WhatsApp. AC Display pune la dispozitie cateva optiuni utile, cum ar fi alegerea aplicatiilor la care doriti sa vizualizati notificarile. Caracteristica cea mai surprinzatoare este consumul redus de energie, mai ales pe display-urile AMOLED, pentru ca lasa tot ecranul negru, excluzand icoana notificarii.

Ce aplicatii folositi pe telefoanele vostre cu Android?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *