Sari la conținut

Antivirus gratuit pentru Windows: iata care este cel mai bun in 2023

cel mai bun antivirus windows

Care este cel mai bun antivirus gratuit pentru PC Windows in 2023? In ziua de azi exista numeroase alternative gratuite care pot proteja in mod eficient calculatorul, dar o evaluare obiectiva a unui program antivirus nu este un lucru usor de facut.

Ca sa va faceti o idee despre calitatea unui antivirus gratuit puteti sa consultati testele comparative realizate de catre societatile independente de securitate IT, astfel puteti sa va orientati alegerea bazandu-va pe rezultatele lor.

Aceste teste comparative pun in competitie “motoarele” programelor antivirus mai importante analizand diferite aspecte. Cele mai importante teste sunt cele care privesc eficienta protectiei in timp real, apoi impactul programului asupra performantelor calculatorului si numarul de falsi pozitivi. Cel mai bun antivirus, in alte cuvinte, este acela care garanteaza o protectie buna in timp real fara sa ingreuneze computerul si care nu semnaleaza “alarme false”.

O societate independenta specializata in teste comparative a programelor antivirus este AV Comparatives. Pe site-ul internet oficial puteti sa gasiti numeroase teste, realizate lunar, semestrial sau anual, care va pot ajuta sa va faceti o idee despre care ar putea fi cel mai bun antivirus pentru Windows.

Bazat pe aceste rezultate, dar si pe teste efectuate personal pe diferite calculatoare, in acest articol gasiti un top al programelor antivirus gratis, astfel va este mai usor sa alegeti un antivirus gratuit si bun pentru computerul vostru.

Top cel mai bun antivirus gratuit 2023

Asadar, iata care este cel mai bun antivirus gratuit pentru calculatoare Windows, dupa parerea mea:

Cel mai bun antivirus gratuit: Avast Free Antivirus

Un antivirus bun si gratis este pus la dispozitie de catre Avast, care protejeaza in timp real sistemul de operare Windows de diferite amenintari care se pot intalni pe internet, cum ar fi virusi, trojan, spyware, worm sau malware.

Interfata grafica este intuitiva si usor de inteles, iar toate optiunile programului sunt usor accesibile. Motorul de scanare este capabil sa recunoasca cele mai recente amenintari, incluzand si amenintarile “Zero Day”, adica acele amenintari care inca sunt necunoscute si nu au fost adaugate in baza de date a programului.

Printre cele mai utile functii, Avast Free Antivirus pune la dispozitie o “zona sigura”, izolata de restul calculatorului, unde puteti sa probati si sa verificati programele care va par dubioase, astfel daca programul contine un virus, acesta nu poate sa infecteze calculatorul.

In ciuda faptului ca pune la dispozitie numeroase functii pentru siguranta computerului, Avast Free Antivirus nu are un impact prea mare asupra calculatorului, consumul de resurse este redus, deci este recomandat si pentru calculatoarele mai vechi.

Avast Free Antivirus pune la dispozitie 5 modalitati de scanare pentru verificarea prezentei de virusi, in plus sunt prezente si alte modalitati de scanare care nu cauta virusi, ci optimizeaza si imbunatatesc prestatiile calculatorului. In ultimele versiuni a fost adaugata si functia “Smart Scan”, o functie care reuneste toate scanarile intr-una singura.

Exista si o versiune superioara, contra cost, numita Avast Internet Security, care pune la dispozitie unele protectii si optiuni in plus, dar pentru majoritatea utilizatorilor versiunea gratuita este mai mult decat suficienta. Ca sa folositi Avast Free, dupa instalare, trebuie sa va inregistrati gratuit in maxim 30 de zile direct din interfata programului. Download Avast Free Antivirus.

Avira Free Antivirus: un antivirus gratuit bun pentru orice calculator Windows

Un alt antivirus gratuit pentru Windows este pus la dispozitie de catre Avira. Include un motor de scanare in timp real care reuseste foarte bine sa protejeze calculatorul de virusi si malware fara sa influenteze in mod negativ prestatiile calculatorului. Avira Free Antivirus se actualizeaza in mod automat si foarte des, introducand noi functii importante pentru protectia computerului.

Viteza de scanare este foarte buna si in ceea ce priveste recunoasterea amenintarilor (incluse cele “Zero-Day”) ocupa un loc fruntas in aproape toate testele facute de societatile specializate in teste comparative a programelor antivirus. Datorira faptului ca are nevoie de putine resurse de calculator, chiar si in timpul scanarilor, Avira este foarte indicat pentru calculatoarele mai vechi cu Windows XP sau Vista.

Interfata grafica este foarte intuitiva si usor de inteles, cu un bun grad de configurabilitate, punand la dispozitia utilizatorilor experti si unele optiuni avansate. In orice caz, configuratia implicita este deja perfecta pentru toti utilizatorii.

Printre cele mai importante caracteristici puse la dispozitie de Avira Free, gasiti si “Protection Cloud”, un sistem de analiza in timp real care analizeaza in forma anonima si in timp real fisierele suspecte cu ajutorul unei baze de date online si “SocialShield”, un serviciu foarte util parintilor care doresc sa monitorizeze activitatea copiilor pe site-urile de socializare precum Facebook, Twitter, Goole+ si multe altele.

Avira Free Antivirus mai include si optiunea “Game”, foarte utila pentru a maximiza utilizarea resurselor calculatorului în timp ce va jucati cu jocurile voastre preferate.

Pentru cine cauta un antivirus bun si gratuit pentru Windows, Avira este o alternativa foarte buna care merita incercata. Download Avira Free.

Comodo Internet Security: un antivirus gratis bun si complet

Comodo Internet Security este o suita completa pentru calculatoarele Windows, care va ajuta sa protejati sistemul de operare de cele mai periculoase amenintari care pot fi intalnite in internet. Acesta suita este disponibila in 2 versiuni: prima, gratuita, este dedicata pentru uz personal, in timp ce a doua, cu plata, este indicata pentru un uz profesional si ofera unele functii in plus.

Interfata grafica este bine realizata, intuitiva si usor de inteles, cu toate functiile principale puse in prim plan.

Suita Comodo Internet Security este formata dintr-un antivirus puternic, un firewall si o serie de intrumente avansate pentru protectia calculatorului.

Antivirusul ofera o protectie in timp real si blocheaza principalele amenintari precum virusi, diferiti malware si trojan. In plus, pe langa motorul antivirusului, acesta suita pune la dispozitie si o analiza cloud, care foloseste serverele Comodo pentru a analiza diferite parti a sistemului de operare.

Firewal-ul este bidirectional, adica va verifica si va bloca traficul suspect in intrare dar si pe cel in iesire.

Un alt instrument foarte util este sandbox-ul in care puteti sa executati programe suspecte, care vor fi isolate de restul sistemului de operare, astfel, daca programul contine un virus acesta nu va infecta calculatorul. Un alt intrument util este si Virtual Kiosk, adica un fel de desktop virtual unde puteti sa executati diferite programe sau sa navigati pe internet in siguranta.

Suita Comodo Internet Security este compatibila cu orice versiune de Windows, inclusiv Windows 10. Pentru cine cauta un antivirus gratuit si bun, Comodo este o alegere de luat in considerare. Download Comodo Internet Security Free.

Cititi si articolul: Antivirus Android Gratuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *